Quantcast
Channel: Cosmopolitika - Cosmopoliti.com - Χριστίνα Πολίτη
Viewing all 820 articles
Browse latest View live

Έκθεση “Αστικό Τοπίο”στη Θεσσαλονίκη

$
0
0

Το αστικό τοπίο, το ανθρωπογενές περιβάλλον που διαρκώς επεκτείνεται και όπου οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας αυξάνονται, η ανθρωπογεωγραφία του, τα υλικά και άυλα στοιχεία που το συνθέτουν, οι τρόποι που το βιώνει και το καθορίζει-συνδιαμορφώνει  ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης με τίτλο  «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος – μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου – φύσης» που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Α.Π.Θ, στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2020.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του MOMus και του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και τελεί υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι συμμετοχές προέρχονται μετά από ανοιχτή πρόσκληση του ΔΣ του Ε.Ε.Τ.Ε. προς στα μέλη του όλων των ειδικοτήτων που ζουν ή εργάζονται στη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε 90 σύγχρονους εικαστικούς να καταθέσουν την οπτική και τον τρόπο προσέγγισης και διαπραγμάτευσης του αστικού τοπίου. Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης και φωτογραφίες της Άλκηστης Ζερβοπούλου, με κείμενα του Βασίλη Μέλφου.

«Καθώς οι αστικές περιοχές αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα τοπίων του ανθρώπινου περιβάλλοντος, ορισμένοι ενδεικτικοί προβληματισμοί που μπορούν να προκύπτουν από την έκθεση είναι το αστικό τοπίο και η συμβολή του στην κλιματική ανθεκτικότητα και η σημασία ενός υγιούς σχεδιασμού πόλεων στην ευημερία του αστικού χώρου και στην βελτίωση της ψυχολογίας, περιβαλλοντικής και κοινωνικής. Ακόμα και το πρόσφατο θέμα της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού που μετέβαλε αιφνιδιαστικά και βίαια την σχέση των ανθρώπων τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον της ζωής και της εργασίας τους, μπορεί να αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα προβληματισμού όσον αφορά τις συνθήκες δυστοπίας που βιώνουμε στον αστικό χώρο», σημειώνει στο εισαγωγικό της κείμενο η  Μαρία Τσαντσάνογλου, Αν. Γενική Διευθύντρια του MOMus.

«Σήμερα η ζωή στον αστικό χώρο βάλλεται από πλήθος προβλημάτων όπως η ανεργία, η  οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, η φτώχεια, η απαξίωση των τεχνών και της εκπαίδευσης, η εμπορευματοποίηση αγαθών πανανθρώπινων όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η Ενέργεια, το Νερό, ο Πολιτισμός, η εξαθλίωση μεταναστών και προσφύγων, η έξαρση της κρατικής καταστολής, η εμπορευματοποίηση – συρρίκνωση του φυσικού πλούτου και οι καταστροφές που προκαλούν οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί και οι στρατιωτικές επεμβάσεις, όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε ως συλλογικός χώρος και να θέλουμε να μιλήσουμε με τον τρόπο που μπορούμε: με την τέχνη μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Ε.Ε.Τ.Ε. σχετικά με την έκθεση.

Όπως τονίζει ο Σταύρος Παυλίδης, Πρόεδρος ΔΣ του Α.Μ.Φ.Ι.Θ., «το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης σήμερα  αποτελεί μια γέφυρα  της έγκυρης επιστημονικής γνώσης του Α.Π.Θ. με το ευρύτερο κοινό της πόλης μας, της Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα για το σημαντικό θέμα της Σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση. Η συνεργασία του Α.Μ.Φ.Ι.Θ. με το MOMus και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με την έκθεση σχετικά με το Αστικό Τοπίο ως διαρκή πρόκληση στη σχέση ανθρώπου – φύσης αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».

Διάρκεια έκθεσης: 9 Σεπτεμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2020

Έναρξη: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00-22:00

Κατά την είσοδο στην έκθεση θα τηρούνται όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Μέρες & Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη: 12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά

Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αδαμαντίδης Κωνσταντίνος, Αλευράς Χρήστος, Αλτίνη Τατιάνα, Αμπερίδου Σοφία, Αναστασίου Κατερίνα, Αντωνιάδου Μαριάννα, Βέλλιου Κατερίνα, Βερτσώνη Σταυρούλα, Βοϊλα-Κλώνα Ελένη, Βουτυρή-Τσουματίδου Στέλλα, ΓεροθανασίουΣύνθια, Γεροντίδης Λεωνίδας, ΓεωργιτσέληΜπορισλάβα, Γιαλουράκη Μαρία, Γιανναδάκης Μανόλης, Γκαλκίν Ευγένιος, Γκιούρα Τάνια, Γκολίτση Στεργιανή (Στέλλα), Γκοσιόπουλος Πέτρος, Γουσίδης Χρήστος, Δέλλιου Δόμνα, Δεμερτζή Αθηνά, Δημητριάδου Εμορφίλη, Ελευθεριάδη Λία, Ζαχαριάδου Ελευθερία, Ζήση Μαρία, Καναβού Παναγιώτα, Καπετάνιου Χριστίνα, Καραμανλή Αφροδίτη, Καράμπελας Νάσος, Καραστέργιου Ευαγγελία, Καστώρη Κάλλη, Κατόπη Λία, Καφετζοπούλου Μαγδαληνή, Κερεφιάδης Παναγιώτης, Κικώτης Γεώργιος, Κιτσούκης Γεώργιος, Κληματζδάς Στυλιανός, Κλλογκιέρη Φώτης, Κομπατσιάρη Μαρία, Κοντακτσίου Άννα, Κούλα Δήμητρα, Κουντούρη Παρασκευή, Κουρμπέτη Αικατερίνη, Κοφίνα Χρύσα, Κριαρίδη Γαλήνη, Λαμπρέτσα Δήμητρα, Λιαλιαμπίδου Καίτη, Λιούτας Θωμάς, Μακρίδης Λεωνίδας, Ματζάρη Δέσποινα, Μαυρίδης Θοδωρής, Μαυρουδή Αγάπη, Μήχου Χριστίνα, Μιχαηλίδου Νίνα, Μπαλάφας Περικλής, Μπουρατζή Κατερίνα, Μυλωνά Λίλα, Παπαγιαννάκη Γεωργία, Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Σοφία, Παυλίδη Νόρα, Πετρόπουλος Δημήτρης, Πορτίκα Άννα, Σαμανίδου Δωροθέα, Σαπιρίδου-Τσίτση Ευφροσύνη, Σαρησάββα Αικατερίνη, Σερδάρη Χρύσα, ΣεσέριΛορέντς, Σιώζος Γιώργος, Σκαράκης Γιάννης, Σουλιώτου Αναστασία-Ζωή, Σοφιανίδης Βασίλειος, Σταύρου Στέλιος, Σχοινά Πολυχρονία, ΤζενανίδουΤαρσή, Τόλης Νίκος, ΤομπάΧρύσα,Τοσουνίδης Οδυσσέας, Τοτού Μαρία, Τρούλη Γεωργία, Τσιγαρίδα Μπέττυ, Υφαντίδου Βενετία, Φραγκουλίδου Ουρανία, Χαντέ Μαρία, Χαραλαμπίδου Ευανθία, Χασεκίδη Αλεξάνδρα, Χατζηαθανασίου Έλενα, Χατζοπούλου Μαρία, Ψαράκης Γεώργιος


Οpen Folios @MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

$
0
0

Καλλιτεχνικοί φάκελοι πρόκειται να… ανοίξουν στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, με αφορμή το νέο του εγχείρημα-κάλεσμα προς την καλλιτεχνική κοινότητα με τίτλο Open Folios.

Καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους σε άτυπες συναντήσεις με τις επιμελήτριες του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, Δόμνα Γούναρη και Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, και να συζητήσουν για αυτό.

Το πρόγραμμα Οpen Folios εντάσσεται στις ενέργειες του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών για περισσότερη εξωστρέφεια και αμεσότερη επαφή με το σύγχρονο καλλιτεχνικό δυναμικό, προσπαθώντας παράλληλα να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί το αρχείο του, να αναδειχθούν οι πρόσφατες καλλιτεχνικές τάσεις και τα πειραματικά μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες που το έργο τους καλύπτει, υπογραμμίζει και αναδεικνύει εκφάνσεις της πειραματικής δημιουργίας, θέτει στο επίκεντρο την έρευνα γύρω από τη σωματικότητα, διατρέχει το ευρύ φάσμα των νέων μέσων στην οπτικοακουστική τέχνη, προωθεί τη σύνθεση των τεχνών και προσεγγίζει υβριδικές μορφές τέχνης. Οι νέες εφαρμογές και τεχνολογίες, η διαδραστικότητα, τα εφήμερα περιβάλλοντα, ο ψηφιακός κόσμος και η σχέση τέχνης και επιστήμης αποτελούν μερικές από τις βασικές κατευθύνσεις των Open Folios. Η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, σε συναντήσεις που θα ορίζονται απευθείας από τους δημιουργούς και τις επιμελήτριες.

Δικαίωμα στην ελπίδα!

$
0
0

Ξημέρωσε Σεπτέμβριος και ένα περίεργο αίσθημα αισιοδοξίας με έχει κυριεύσει. Είναι το θέμα της Vogue που έρχεται με το εξώφυλλο του Παπαϊωάννου, είναι ο αέρας που έπεσε, είναι η γιόγκα που ξεκινάω με το ζόρι και κάνω φινάλε πετώντας, είναι τα καλά νέα για το εμβόλιο; Τα καλά νέα έτσι κι αλλιώς πάντα διαβάζω επιλεκτικά. Στο μυαλό μου κάνω μόνο αισιόδοξα σενάρια και μάχομαι γι’ αυτά. Πόσες φορές δεν έχω πει με σιγουριά σε παρέα πως στις 21 Δεκεμβρίου θα τελειώσουν όλα και με κοιτάνε με τα μάτια ανοιχτά. Το έχει πει και ο μέγας αστρολόγος μου στο LA, αλλά εδώ στη Vogue τα αστρολογικά δεν τα έχουμε σε μεγάλη υπόληψη. Τέλος πάντων το έχω βάλει τόσο καλά στο μυαλό μου που τελικά πείθω και τους άλλους. Τα πρώτα νέα που κάνω share είναι τα καλά για το εμβόλιο που έρχεται – όποιο και να είναι αυτό.

Με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος έπεσε και ο αέρας. Και ξεκίνησε με μία εντυπωσιακή πανσέληνο. Τα σχολεία πήραν παράταση. Πάμε step by step τις ζωές μας. Την πρώτη του μήνα λιαζόμουν με αγαπημένες μου συμμαθήτριες στο Αγράρι. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το σχολείο. Προσπαθούσα να συγκρίνω τις συζητήσεις μας με παλαιότερα. Πάνω κάτω τα ίδια θέματα πιάσαμε και το ίδιο γελάσαμε. Με αισιοδοξία λοιπόν να καθησυχάσω τις νεότερες ότι η ζωή συνεχίζεται υπέροχα. Ούτε φθείρεσαι ιδιαίτερα, ούτε χάνεις το κέφι σου. Μάλλον καλύτερη γίνεσαι γιατί ηρεμείς και λίγο και κοιμάσαι και πιο νωρίς εθελοντικά. (Εγώ τουλάχιστον που είχα μία ζωή τον ακάθιστο). Το μόνο σίγουρο είναι πως στις συζητήσεις πια δεν πρωταγωνιστούν οι άντρες αλλά η διατροφή μας, η γυμναστική και οι βιταμίνες. Το θέμα “σύντροφος” είτε έχει τακτοποιηθεί, είτε έχει καταμετρηθεί, ζυγιστεί και καταχωρηθεί στη θέση που του αξίζει.

Οι γυναίκες δυναμώνουμε με το χρόνο και γινόμαστε πιο ανεξάρτητες. Με εξαιρέσεις βέβαια δεν ψάχνουμε την επιβεβαίωση αλλά ανακαλύπτουμε συνέχεια νέα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένες. Οι μικρές χαρές της ζωής γίνονται μεγάλες. Εκεί στα 31 που νομίζεις ότι μεγάλωσες και στα 36 που είσαι σίγουρη πως βγαίνεις σύνταξη έχε στο νου σου πως στα 40 θα είσαι πιο νέα και πιο ωραία από ποτέ. Μην τρέχεις να μποτοξαριστείς. Καλύτερα ξεκίνα να γυμνάζεις τα χέρια σου γιατί αυτά πρώτα εγκαταλείπουν. Μη σε νοιάζει αν “δε στείλει”. Την επόμενη φορά που θα τηλεφωνήσει πες του πως θα τον πάρεις πίσω σε μισή και μην τον πάρεις ποτέ. Σε μερικές μέρες, μήνες, χρόνια ούτε θα τον θυμάσαι. Ο χρόνος σβήνει και τις μεγαλύτερες ανεκπλήρωτες καψούρες. Έχεις χρόνο. Αγάπησε τον εαυτό σου και μην επικεντρώνεσαι στα ελαττώματά σου. Μην φτάνεις βέβαια και στα άκρα. Καλό το body positivity αλλά καλύτερο ένα σωστό BMI. Στο δρόμο που χάραξε η Adele.

Προσπάθησε να είσαι υγιής και μη βασίζεσαι στη σιλικόνη και στα extensions. Ούτε στο ρετούς. Μόδες είναι, θα περάσουν. Έχεις χρόνο και για καριέρα και για οικογένεια. Και στα 50 μπορείς να κάνεις παιδί και να το ευχαριστηθείς – ή εκτιμήσεις – ίσως και πολύ περισσότερο από όσο στα 25. Η φύση ξέρει, γιατί σου έχει δώσει πια παράταση. Κι αν έρθουν οι εξάψεις είναι για να γίνεις με τον πιο παράδοξο τρόπο πιο ζεν και πιο cool. Δες το Fleabag, Season 2 και βρες το επεισόδιο με το μονόλογο της Kristin Scott Thomas για τις γυναίκες. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Και στο κάτω κάτω όταν φτάσουμε αισίως στα χρόνια της Ελισάβετ Β υπάρχει πάντα και η μπιρίμπα.

περισσότερα στο Vogue.gr

Διαβάστε επίσης | Politicult: Καλοκαίρι self promo #2020

Ανανεωμένο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη

$
0
0

Το ανανεωμένο Grand Hotel Palace υποδέχεται τους επισκέπτες του σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον.

Το νέο όραμα και η φιλοσοφία της διοίκησης εκφράζεται μέσα από την ανανεωμένη ομάδα, που απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου, με στόχο την ποιοτική εξυπηρέτηση και αυθεντική φιλοξενία σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον.

Η διοίκηση του ξενοδοχείου, παραμένει πιστή στο επενδυτικό της πλάνο, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, με στόχο να προσφέρει φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών.

Αξιοποιώντας την περίοδο που το ξενοδοχείο παρέμεινε κλειστό και σε συνέχεια της πρώτης φάσης ολοκληρωτικής ανακαίνισης των Modern δωματίων, ανανεώνει τους εσωτερικούς χώρους, το Lobby και τις συνεδριακές αίθουσες, αναδεικνύοντας τον επιβλητικό χαρακτήρα του, με ένα νέο contemporary chic ύφος, συνδυάζοντας γήινα υλικά όπως το ξύλο καρυδιάς και το μάρμαρο με σύγχρονα στοιχεία. Οι νέες αποχρώσεις όλων των εσωτερικών επιφανειών και η έμφαση στον φωτισμό αποπνέουν αίσθημα ζεστασιάς και χαλάρωσης.

Στον προαύλιο χώρο, ένας ολοκαίνουργιος ειδικά διαμορφωμένος κήπος, το νέο Marco Polo Garden, είναι έτοιμος να υποδεχτεί τόσο τους πελάτες του ξενοδοχείου όσο και εξωτερικούς πελάτες για να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας μέχρι αργά το βράδυ, σε ένα όμορφο εξωτερικό περιβάλλον. Ο νέος χώρος συνδυάζει την αίσθηση ενός φυσικού σκηνικού με την ποιοτική εξυπηρέτηση και τη φιλική διάθεση, τηρώντας φυσικά όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Οι πυλώνες εμπιστοσύνης στους οποίους έχει επενδύσει το ξενοδοχείο ( Μέγεθος, Τεχνολογία, Ασφάλεια, Εκπαίδευση και Ευελιξία) πιο επίκαιροι από ποτέ, διασφαλίζουν ένα άνετο, ασφαλές και  σύγχρονο περιβάλλον.

Στόχος των ανθρώπων του Grand Hotel Palace είναι να προσφέρουν φιλοξενία υψηλής αισθητικής, έχοντας φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να είστε και να αισθάνεστε ασφαλείς.

Grand Hotel Palace

  1. +30 2310 549 178
  2. +30 6932 377 052

dc@grandhotelpalace.gr

Μαγική βραδιά με την Άννα Βίσση στην Τεχνόπολη

$
0
0

Η Άννα Βίσση μαζί με τη «χρυσή» δεκατριμελή μπάντα της μας έκανε τα ξεχάσουμε τη δύσκολη αυτή χρονιά και να κάνουμε reset στην αισιοδοξία, χθες το βράδυ στον φαντασμαγορικό χώρο της Τεχνόπολης. Η συναυλία παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας δεν έχασε τίποτα από τη μαγεία της. Το αντίθετο.

Ατελείωτες επιτυχίες, updated με μία εκπληκτική ενορχήστρωση γέμισαν το χώρο από τις 9μμ μέχρι τις 12 παρά, που έκλεισε τη βραδιά τραγουδώντας ακαπέλα το “Ερωτευμενάκι”.Τραγούδια του genial Νίκου Καρβέλα γραμμένα για την Άννα και παιγμένα από τους συγκλονιστικούς μουσικούς που αποτελούν την μπάντα της και που εδώ και πέντε χρόνια γράφουν ιστορία στο χώρο του θεάματος, το aξιοζήλευτο «Hotel Eρμού» στο Γκάζι.

Η Άννα που αγαπάμε κατάφερε να μας ξεσηκώσει ακόμα και καθιστούς!

H Τεχνόπολη γέμισε, τόσο όσο επιτρεπόταν και όλοι τήρησαν τους κανόνες και τήρησαν τα μέτρα, ώστε να απολαύσουν μια μαγική βραδιά με την πιο μαγική Άννα Βίσση.

Ο δυναμικός πρόεδρος της Τεχνόπολης και οδοντίατρος Κωνσταντίνος Δέδες με την Άννα Βίσση

Λάκης Γαβαλάς, Άννα Βίσση

Με τον Κωνσταντίνο Δέδε

Μαζί με τον ταλαντούχο κομμωτή Πάνο Παπανδριανό

Επιμελεια Προγραμματος : Αννα Βίσση – Παναγιωτης Τσεβάς
Επιμελεια Ορχηστρας : Παναγιώτης Τσεβάς

Αντώνης Ανδρέου – Τρομπόνι
Δημήτρης Γάσιας – Βιολί
Γιάννης Καφετζόπουλος – Πλήκτρα,Πιανο
Κώστας Κεφαλάς – Τρομπέτα
Παναγιώτης Κολοκοτρώνης – Μπουζούκι
Μιχάλης Μπακάλης – Κρουστά,Ταραμπούκα, Νταούλι
Δημήτρης Μποσινάκος – Τύμπανα
Κώστας Πατσιώτης – Μπάσο
Carlos Eleuterio Perez – Ηλεκτρική Κιθάρα
Δημήτρης Σιάμπος – Ηλεκτρική, Ακουστική, Κλασσική Κιθάρα
Παναγιώτης Τσεβάς – Ακορντεόν

Νατάσα Μηνδρινού – Τραγούδι, Φωνητικά
Νικόλας Ραπτάκης – Τραγούδι, Φωνητικά

Τεχνικη Ομαδα:
Γιάννης Μπαξεβάνης – επιμελεια ήχου
Νίκος Κωνσταντάκης – monitor ηχολήπτης
Μενέλαος Ορφανος – συνεργάτης φωτιστής

Ο διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία: GALAXIAS LIVE PRODUCTIONS IKE

«Together We Curate: Ετοιμάζουμε μαζί την επόμενη έκθεση»

$
0
0

«Together We Curate: Ετοιμάζουμε μαζί την επόμενη έκθεση» είναι το νέο συμμετοχικό επιμελητικό εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2020.

Η αντίδραση του MOMus εν μέσω του πρωτοφανούς εγκλεισμού που ζήσαμε ήταν ένα εντατικό πρόγραμμα αναρτήσεων εικόνων έργων από τις συλλογές των μουσείων του (#MOMusDomus), καθώς και ένα πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων εστιασμένων σε έργα εκθέσεων και συλλογών του MOMus («Together We Look / Μαζί Βλέπουμε»). Το πρόγραμμα αυτό κατέληξε στο ανοιχτής συμμετοχής ψηφιακό εγχείρημα με τίτλο «So Far So Close / Τόσο Μακριά Τόσο Κοντά», όπου το κοινό προσκλήθηκε να αναρτά δικές του δημιουργικές εικόνες κάθε είδους που παρέπεμπαν στην ανταπόκριση του κάθε δημιουργού στις συνθήκες.

Σε συνέχεια του παραπάνω προγράμματος, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών επεκτείνει το εγχείρημα ανοιχτής συμμετοχής και προσκαλεί το κοινό να συν-επιμεληθεί μια έκθεση από το αρχείο που προέκυψε μέσα στον πραγματικό χώρο του MOMus-ΠΚΤ.

Δηλώσεις συμμετοχής όσων θέλουν να λάβουν μέρος στο συμμετοχικό εγχείρημα κατατίθενται ηλεκτρονικά στο reception.experimental@momus.gr με την ένδειξη «Together We Curate: Ετοιμάζουμε μαζί την επόμενη έκθεση» έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 23:30. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Με την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής, οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα και θα οργανωθούν σε ομάδες, όπου θα συζητήσουν πιθανές ιδέες οργάνωσης του υλικού για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της έκθεσης, με τη συνεργασία των επιμελητών του MOMus-ΠΚΤ. Τα έργα που θα επιλέξει κάθε ομάδα θα συγκεντρωθούν, ώστε να γίνει η τελική επιλογή και να ακολουθήσει η συζήτηση για την οργάνωσή τους στον φυσικό χώρο. Και πάλι με τη συνεργασία των επιμελητών του MOMus, θα τεθούν πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα που αφορούν την επιμέλεια εκθέσεων, αλλά και τα ζητήματα του άμεσου θεματικού ενδιαφέροντος της δράσης.

 

Χρονοδιάγραμμα*:

16-17 Σεπτεμβρίου: εισαγωγή στην επιμέλεια εκθέσεων σύγχρονης τέχνης

18-28 Σεπτεμβρίου: διαδικασίες επιλογής έργων

29 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου: τελική επιλογή έργων

9-19 Οκτωβρίου: προετοιμασία και στήσιμο έκθεσης στο χώρο του MOMus-ΠΚΤ

20 Οκτωβρίου: εγκαίνια έκθεσης

*Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και στον φυσικό χώρο του MOMus-ΠΚΤ

 

Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2020

 

Επιμέλεια-Συντονισμός: Θούλη Μισιρλόγλου, Αν. Διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

 

Η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής που ακολουθεί είναι απαραίτητη ώστε να βοηθήσει το προσωπικό του MOMus στη συγκρότηση των σχετικών ομάδων.

 

ΟΝΟΜΑ  
ΕΠΩΝΥΜΟ  
ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ  
ΤΗΛΕΦΩΝΟ  
EMAIL  
ΣΠΟΥΔΕΣ  
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ  
ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  
Έχετε προηγούμενη εμπειρία στην επιμέλεια ή διοργάνωση εκθέσεων/εκδηλώσεων (σημειώστε Ναι ή Όχι)  
Έχετε αναρτήσει έργο στην πλατφόρμα res.momus.gr (σημειώστε Ναι ή Όχι)  

 

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης

email: info.experimental@momus.gr

Τ : +30 2310 593270, 546683

fb @MOMusExperimental / #MOMusExperimental

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Πέμπτη:12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά

www.momus.gr / fb @MOMusMuseums / Instagram @momus_museums / #momus / Youtube MOMus Museums

Οι “Τρωάδες”επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη

$
0
0

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, η εξαιρετικά επιτυχημένη συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο πόλεμος, οι απώλειες, το πένθος, τα όρια της νίκης. Μια πρωτοποριακή και δυνατή παράσταση που αποτυπώνει τον παραλογισμό  του πολέμου, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα ενός κορυφαίου θεατρικού κειμένου.

 Οι «Τρωάδες», που κέρδισαν το κοινό και απέσπασαν θερμές κριτικές,  θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Δάσους την Πέμπτη 17, Παρασκευή 18, Σάββατο 19 & Τρίτη 22, Τετάρτη 23, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 21.00.  Στο ρόλο της Εκάβης η Γιώτα Φέστα.

Με φόντο την κατεστραμμένη Τροία, οι γυναίκες Τρωαδίτισσες αναμένοντας την ανακοίνωση της τύχης τους, θρηνούν για την άλωση της πόλης. Ανάμεσά τους η Εκάβη, παραδομένη στη μοίρα της, σηκώνει τα βάρη μιας ζωής από το ένδοξο παρελθόν στο τραγικό παρόν. Μέχρι το τέλος του έργου η μια συμφορά διαδέχεται την άλλη, με αποκορύφωμα τον θάνατο του εγγονού της, του Αστυάνακτα -τη μοναδική ελπίδα για τη μελλοντική αναβίωση της Τροίας- τον οποίο  οι Έλληνες αποφάσισαν να γκρεμίσουν από τα τείχη της πόλης. Οι δυνάμεις της καταστροφής μοιάζουν πλέον ανεξέλεγκτες, σχεδόν θεϊκές.

 

Η δύσκολη συγκυρία που επιβάλουν οι υγειονομικοί κανονισμοί, γίνεται ένας αναγκαστικός περιορισμός που αποτελεί πρόκληση για τη σκηνοθεσία και ανοίγει νέους δρόμους στην προσέγγιση του έργου. Η συνθήκη του σήμερα «συναντά» τις γυναίκες της Τροίας στη μετεωρική στιγμή πριν από τη νέα τους ζωή. Οι Τρωαδίτισσες δεν έχουν την πολυτέλεια να ταυτιστούν με τον πόνο του άλλου. Στέκονται δίπλα αλλά σε απόσταση, αναγκασμένες να κοιτάξουν τη δική τους μοίρα, σε μια πορεία δύναμης. Πρόκειται για μια γενναία μετατόπιση της θέσης τους, μέσα σε ένα πλαίσιο εξουσίας -χωρίς μέτρο, μέσα σε έναν κόσμο όπου οι θεοί δεν είναι παρά ανθρώπινες επινοήσεις. Η σκέψη ότι στο μέλλον θα ανήκουν κάπου, έστω και ως σκλάβες, μοιάζει να είναι η μοναδική βεβαιότητα που έρχεται να ηρεμήσει τη συνείδησή τους.

 

Μέσα από τις έντονες αντιθέσεις των αφηγήσεων των περασμένων μεγαλείων και του παροντικού πένθους, ο Ευριπίδης ξεδιπλώνει την πλοκή σε μια σταδιακή πορεία προς την απόλυτη οδύνη. Ταυτόχρονα, ασκεί κριτική στους συγχρόνους του για την άγρια επίθεση των Αθηναίων στη Μήλο, αναδεικνύει τα επιχειρήματα των «βαρβάρων» αντιστρέφοντας ευρηματικά τον χαρακτηρισμό, και επιδιώκει τον αναστοχασμό πάνω στην Αθηναϊκή ασυδοσία. Οι Τρωάδες, το μόνο διασωθέν έργο της Ευριπίδειας τριλογίας, που παρουσιάστηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, αποτελούν ένα θρήνο για όσους βρίσκονται στο έλεος των κατακτητών και μια κραυγή ανθρωπισμού απέναντι στα θύματα του κάθε πολέμου. Στο έργο αυτό ο άνθρωπος, ανάμεσα σε ανθρώπους αλλά και πολύ μακριά από αυτούς, στέκεται ολομόναχος απέναντι στο τραγικό, προσπαθώντας να βρει καινούργιο τρόπο να επιβιώσει μέσα στην αδυσώπητη μοίρα του.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

«ΤΡΩΑΔΕΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Μετάφραση: Γιάννης Τσαρούχης

Σκηνοθεσία- Προσαρμογή κειμένου: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά: Θανάσης Κολαλάς

Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου

Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης

Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Σκυλίτσης, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Φωτογράφιση: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Διαμαντούδης (Ποσειδών), Ελένη Θυμιοπούλου (Αθηνά), Μαρία Καραμήτρη (Κασσάνδρα), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Νίκος Μήλιας (Στρατιώτης), Γιολάντα Μπαλαούρα (Ελένη), Ιωάννα Παγιατάκη (Ανδρομάχη), Χρίστος Στυλιανού (Ταλθύβιος), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Στρατιώτης),  Γιώτα Φέστα (Εκάβη)

 

Γυναίκες της Τροίας: Μαριάννα Αβραμάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Μομώ Βλάχου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Άννα Κυριακίδου, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Παγιατάκη, Εύη Σαρμή, Ελευθερία Τέτουλα.

 

Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 17, Παρασκευή 18, Σάββατο 19  

Τρίτη 22, Τετάρτη 23, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 21.00

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ «ΤΡΩΑΔΕΣ»

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης (έως και 15 ημέρες πριν από την παράσταση): 10 €
Τιμή προπώλησης: 12 €
Κανονικό εισιτήριο: 15 €
Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 €
ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 €
Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση)

 

 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |

 

Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου:

Δευτέρα – Παρασκευή  (8:30-21:30)

 

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:

Δευτέρα- Παρασκευή (11:00-19:00)

 

Ταμείο Θεάτρου Δάσους :

Τις ημέρες  παραστάσεων από τις 19.30

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Πόντο

$
0
0

Νόστος Ρίζα μ’ και κλαδί μ’… του Δημήτρη Πιπερίδη. Δικαίωμα στη μνήμη.

Ο θίασος ΤΕΜΕΤέΡ παρουσιάζει σε περιοδεία μια παράσταση αφιερωμένη στο ξεριζωμό και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Πόντο

Μονή Λαζαριστών

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 9 μ.μ.

Τιμάμε τον άνθρωπο που μέσα από τις μελέτες και το συγγραφικό του έργο, ανέδειξε την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και φώτισε τις μαύρες σελίδες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το έργο

Μια οικογένεια ευκατάστατων εμπόρων της Τραπεζούντας στοιβαγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα στο λιμάνι του Βατούμ.

Τι τους ξημερώνει;

Στο αποκορύφωμα της ιστορικής του περιπέτειας  ένας λαός που σύντομα δε θα έχει πατρίδα, αναζητά ένα αύριο.

Μπορεί να το βρει στην Ελλάδα, τη χώρα που έμαθαν να αγαπούν, αλλά δεν την είδαν ποτέ;

Μια χαρακτηριστική αλλά άγνωστη στους πολλούς πτυχή του δράματος του Ελληνισμού του Πόντου: οι μέρες στο Βατούμ, όταν χιλιάδες Πόντιοι τόσο από τον ίδιο τον ιστορικό Πόντο όσο και από τις ακμάζουσες άλλοτε κοινότητες της καταρρέουσας τσαρικής Ρωσίας «συνωστίζονται» αναμένοντας το καράβι που θα τους φέρει στην Ελλάδα.

 

Στην βραδιά της παράστασης ο θίασος ΤΕΜΕΤΕΡ νοιώθοντας βαθιά την ηθική υποχρέωση απέναντι στον άνθρωπε, συγγραφέα και ιστορικό σύμβουλο της παράστασης Κώστα Φωτιάδη θα προχωρήσει σε μια σεμνή τελετή απόδοσης τιμής στο πολύτιμο έργο του.

Κείμενα: Δημήτρης Πιπερίδης

Σκηνοθεσία

Τάκης Βαμβακίδης

Ιστορικός Σύμβουλος:

Κώστας Φωτιάδης

Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος

 

Τραγούδι έναρξης

Ερμηνεία : Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Μουσική : Σταύρος Παζαρέντζης

Στίχοι : Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου

 

Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης

Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα

Ήχος-Φωτισμοί: Γιάννης Καπράρας

Επιμέλεια χτενισμάτων, μακιγιάζ:

Νίκος Σούρας

Προβολή Επικοινωνία:

Μαρίνα Γεωργιάδου -Ντόρα Χάλαρη

Creativedirector:

Μιχάλης Μηνακούλης

Τους ρόλους ερμηνεύουν

Τάκης Βαμβακίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Μάγδα Πένσου,Έλενα Νεανίδη

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=T51HkxOKViY&feature=share&fbclid=IwAR3FaBWd3KtbC5dT8KCY4T7MN2fWV8H_41KZffjxJju1H5d9AMB8rx2stNA

Προπώληση  

ticketservices.gr

https://www.ticketservices.gr/event/nostos-moni-lazariston/?lang=el&fbclid=IwAR1Xn3zlR6iySHlQNZFggzY5xerTeEqWBTXY7bbQpTBNJv-Ar122eklPN2E

Τιμές εισιτηρίων

Προπώληση 10€

Ταμείο 12€

Μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων 7€


H Dilek Koç με άρωμα ανατολής στο Mylos Club Thessaloniki

$
0
0

Η DİLEK KOÇ (ΝΤΙΛΕΚ ΚΟΤΣ) και το σχήμα της μας ταξιδεύουν στα μουσικά ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, στα ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, στα ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, στα ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, στους ΟΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ, στους ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με την κοινή μουσική παράδοση και με τα κοινά διαχρονικά, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια των δύο λαών. Γεγονός που αποδεικνύει πως ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς και όχι πεδίο αντιπαραθέσεων στην πολυτάραχη ιστορία της περιοχής.
Στο πρόγραμμα η Ντιλέκ και η ομάδα της θέλει να δώσει ένα μήνυμα ειρήνης και στις δυο γλώσσες με τα τραγούδια του Λιβάνελι και με τους στοίχους του Λευτέρη Παπαδοπούλου. Θα ακούσουμε τραγούδια των Ελλήνων συνθέτων που έχει κάνει η Ντιλέκ σε διαφορές δισκογραφικές δουλειές της. Στις παραστάσεις της, θα έχει επίσης αφιέρωση για το καινούριο της άλμπουμ «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ».

Ορχήστρα
ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΖΗΣ – Βιολί & Τραγούδι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ – κρουστά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΙΓΚΕΡΙΔΗΣ- κανονάκι
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΡΑΧΝΟΣ – πολίτικο λαούτο, κιθάρα, μπαγλαμάς
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μύλος open air Βαβυλωνία
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία
Ώρα προσέλευσης: 20:30
Ώρα έναρξης 21:30
Εισοδος: 10€

Αποστολή στο inbox της σελίδας Mylos Club Thessaloniki  στο fb με το όνομά σας, τηλέφωνο και αριθμό ατόμων.
Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 2310.510081
Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό.
Η συναυλία πραγματοποιείται κάτω από τα μέτρα προστασίας που έχει αναγγείλει το υπουργείο.
H τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας αποτελεί μέριμνα όλων μας.
Ο χώρος υποδέχεται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές .
Το κοινό συστήνεται να  χρησιμοποιεί αντισηπτικό διάλυμα κατά την είσοδο και έξοδό του από το χώρο της εκδήλωσης καθώς και να τηρεί αποστάσεις 1,5 μέτρου στις ουρές των εκδοτηρίων όσο και των bar.

Βαβυλωνία: Οι πρόβες άρχισαν

$
0
0

«Χαβαντήσι» (νέα είδηση!!!):

Άρχισαν οι πρόβες

«Κουέστο ζε» (αυτό είναι):

«Βαβυλωνία» στο ΚΘΒΕ τον Οκτώβριο

«Οφφιτζιάλε» (επισήμως):

Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»

-«Σακίν» χρειαζόμαστε «βοκαβολάριο» ανά χείρας για να «ακροτζερίσουμε» «εζαταμέντε»
το «ζακόνι»;

(Μήπως χρειαζόμαστε λεξικό ανά χείρας για να εννοήσουμε με ακρίβεια το ιδίωμα;)

-«Όσκε» είναι η «ρισπόστα»

(Όχι είναι η απάντηση)

Aφού η «ζεναάτη» του TAKIS ORO PICOLLO που «σιντζιλλάρει» τη MESSINSCENA θα βάνει «περφεταμέντε» «ταμάμ» ούλα τα «τέρμινα» επί σκηνής

(Αφού η Τέχνη του Τάκη Χρυσικάκου που σφραγίζει τη σκηνοθεσία θα βάλει εντελώς σωστά όλες τις λέξεις επί σκηνής)

Επιτέλους ας συνεννοηθούμε(!!!)

Μπορεί το γλωσσικό χάος να καταδείξει την εθνική μας ασυνεννοησία;

Στο κορυφαίο θεατρικό έργο του Δημήτρη Βυζαντίου που έρχεται το Φθινόπωρο στο ΚΘΒΕ, ακόμη κι έτσι οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας.

Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος κουβαλώντας πλείστα όσα κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιωτατισμός κι έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, το «γλωσσικό ζήτημα» κυρίαρχο.

Θα το επωμιστούν επί σκηνής υπό το άγρυπνο βλέμμα του Αστυνόμου Κοσμά Ζαχάρωφ, ως Ανατολίτης ο Τάκης Χρυσικάκος, ως Χιώτης ο Ηλίας Μπερμπέρης, Αρβανίτης ο Αλέξανδρος Μούκανος, Κρητικός ο Κωνσταντίνος Χατζησάββας και ως Κύπριος ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου που έγραψε ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης, Τάκης Χρυσικάκος, ο οποίος βασίστηκε πάνω στις δύο εκδοχές του έργου (1836 και 1840) με στόχο να δημιουργήσει το υλικό εκείνο που θα αναδείξει την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά.

Οι πρόβες άρχισαν και η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχεται τον Οκτώβριο στην σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» στη Μονή Λαζαριστών.

 

Η Παράσταση

Ναύπλιο 1827Σε ένα χάνι (λοκάντα) διασκεδάζει μια παρέα ανδρών από διαφορετικά μέρη της χώρας. Ένας Χιώτης, ένας Αρβανίτης, ένας λόγιος, ένας Μωραΐτης κι ένας Κρητικός, ο Μανωλιός, που είναι ερωτευμένος με τη Γαρουφαλιά, την όμορφη κόρη του Μπαστιά. Πάνω στο γλέντι ξεσπά ένας καβγάς –για τα μάτια της Γαρουφαλιάς– και ο Αρβανίτης λαβώνει τον Μανωλιό στο χέρι. Ο επτανήσιος αστυνόμος Γεώργιος Φάντες προσπαθεί να διαλευκάνει αν το όλο επεισόδιο ήταν εκ προμελέτης ή κατόπιν ατυχήματος. Καθώς οι ντοπιολαλιές είναι έντονες δεν αντιλαμβάνεται τίποτε απ’ όσα ακούει … Έτσι, διατάζει να συλληφθούν όλοι και να οδηγηθούν στη φυλακή, απ’ όπου και απελευθερώνονται μόλις γίνεται κατανοητή η αιτία του επεισοδίου.

 

Ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος έγραψε τη Βαβυλωνία το 1836. Με φόντο το επίκαιρο για την εποχή του γλωσσικό ζήτημα, δημιούργησε ένα έργο που έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των τοπικών διαλέκτων και την έλλειψη μιας ενιαίας μορφής προφορικού λόγου. Ο συγγραφέας θέλησε «τὴν λυπηρὰν αὐτὴν κατάστασιν» να τη μετατρέψει σε κωμωδία με στόχο να παροτρύνει το κοινό στη διάδοση της παιδείας και να αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενιαίας νεοελληνικής γλώσσας. Οι λεκτικές παρεξηγήσεις που οδηγούν σε διαπληκτισμούς αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της λαϊκής κωμωδίας· στη Βαβυλωνία αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα του κειμένου.

 

Σκηνοθεσία- δραματουργική επεξεργασία: Τάκης Χρυσικάκος

Σκηνικά- Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης

 

Διανομή

Ανατολίτης: Τάκης Χρυσικάκος

Αστυνόμος: Κοσμάς Ζαχάρωφ

Λογιότατος: Νικόλας Μαραγκόπουλος

Πελοποννήσιος: Κώστας Ίτσιος

Χιώτης: Ηλίας Μπερμπέρης

Λοκαντιέρης: Δημήτρης Παλαιοχωρίτης

Αρβανίτης: Αλέξανδρος Μούκανος

Κρητικός: Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Κύπριος: Βασίλης Παπαδόπουλος

Γραμματέας Αστυνόμου: Λευτέρης Λιθαρής

Στρατιώτης: Θανάσης Ραφτόπουλος

 

 

 

 

Για την επιτυχία του έργου, τη διαχρονική αποδοχή του από αναγνωστικό, θεατρικό και κινηματογραφικό κοινό, μίλησαν θεατρολόγοι, ιστορικοί, γλωσσολόγοι, μελετητές της Βαβυλωνίας όλων των εποχών:

 

«είναι για το θέατρο ό,τι τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη για την πεζογραφία μας: το λαβωμένο ηρωικό παρόν της γενιάς των αγωνιστών του ’21. Δεν θα μπορούσε να γεννηθεί κάτω από άλλες συνθήκες […]

ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

 

«Το έργο δεν είναι ενός ανθρώπου, αλλά η έκφραση της αστικής συνειδήσεως του ελευθερωμένου λαού, που σχημάτιζε πια πρωτεύουσα και κοινωνία»

ΦΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

 

«Η μυστική έλξη, το μυστικό μήνυμα, που τραβάει ακόμα την ψυχή του λαού μας προς αυτό το έργο, δεν φθάνει για να την εξηγήσει το ενδιαφέρον και η περιέργειά του για το γλωσσικό παιχνίδι, για ένα γεγονός που έπαψε πια  υπάρχει στην ελληνική ζωή. Κάποιο μυστικό μήνυμα αναδίνεται από τις σελίδες του κειμένου, που μιλάει κατευθείαν στο αίμα και στην ψυχή μας»

ΚΩΣΤΑΣ Η. ΜΠΙΡΗΣ

 

«Πολύ μάλλον παρά εις την ατελεστάτην απομίμησιν της λαλιάς των εκ διαφόρων επαρχιών Ελλήνων έγκειται η αξία της Βαβυλωνίας εις την επιτυχή απεικόνισιν του ήθους εκάστου αυτών, της βιωτικής σοφίας του Ανατολίτου, της αγριότητος του Αλβανού, της πονηρίας του Μωραΐτου, του ψευδοπολιτισμού του Επτανήσιου, της πεποιθήσεως του Χίου εις του χρήματος την παντοδυναμίαν»

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ

«η έμπνευσίς της Βαβυλωνίας, είναι παρμένη από το λαϊκό θέατρο σκιών… ο Καραγκιόζης δεν επηρέασε τον Βυζάντιο μόνο στην έμπνευση και στη σύλληψη της σύνθεσής του. Τον επηρέασε πολύ περισσότερο στην υποτυπώδη τεχνική του» »

ΛΕΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ

«Η Βαβυλωνία είναι έργο «χωρίς πρότυπα και αισθητικές επιρροές» 

ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

 

«ο Βυζάντιος εκμεταλλεύτηκε ένα πανάρχαιο κωμικό θέμα –την ασυνεννοησία και τις παρεξηγήσεις ανάμεσα σε πρόσωπα που μιλούν διαφορετικά τοπικά ιδιώματα. Αξιοποίησε το θέμα με δικό του πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο και πέτυχε να αποτυπώσει μιαν ανεπανάληπτη στιγμή από την πολιτική και πολιτιστική ιστορία του Ελληνισμού, καταγράφοντας μαζί με τις ντοπιολαλιές του Χιώτη, του Ανατολίτη, του Επτανήσιου και άλλων προσώπων και τις νοοτροπίες και συμπεριφορές τους σε ζωντανά στιγμιότυπα από τη νεοελληνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΠΑΘΗΣ

 

 

H Λιζέτα Καλημέρη @Μύλος open air

$
0
0

Η Λιζέτα Καλημέρη συλλέγοντας με συνέπεια εδώ και 30 χρόνια, τα τραγούδια της παρουσιαζει μια ολοκληρωμένη μουσική πρόταση, υποσχόμενη μουσικές βραδιές που φαίνεται πως μας έχουν λείψει.

Ξεδιπλώνοντας κομμάτι – κομμάτι, τραγούδια-απόσταγματα από τους σταθμούς της καλλιτεχνικής της πορείας, της δισκογραφίας της και της πλούσιας συνεργασίας της με σύγχρονους συναδέλφους της, μας εμφανίζει ολόκληρο το παζλ των μουσικών ρευμάτων, που εκπροσώπησε πιστά μέχρι σήμερα.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη και φρέσκια την μουσική αυτή πρόταση, είναι η συνεργασία της με τον Θωμά Πέτρου.

Ο Θωμάς επιμελείται με κάθε τρόπο, σολιστικά, ερμηνευτικά, ενορχηστρωτικά, ‘’αρχιτεκτονικά’’ θα μπορούσαμε να πούμε, το σύνολο της μουσικής παράστασής. Επιπλέον παρουσιάζει ενδεικτικά δικά του τραγούδια από τη συλλογή που ετοιμάζουν να κυκλοφορήσουν με την Λιζέτα.
Συμπράτει μαζί τους, ο σταθέρος συνεργάτης της Λιζέτας ,ο Μάριος Μακρής, στις κιθάρες ο οποίος με το χαρακτηριστικά δεξιοτεχνικό του παίξιμο εμπλουτίζει και φωτίζει το μουσικό αποτέλεσμα .
Οι τρεις τους μαζί συνιστούν ένα μοναδικό σχήμα και καταφέρνουν να ακουστούν σαν ένας και σαν πολλοί ταυτόχρονα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μύλος open air (Βαβυλωνία)

Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία

Ώρα προσέλευσης: 20:30

Ώρα έναρξης 21:30

—————————————————————————————————————–

Εισοδος: 10€

Προπωληση goodeals: https://bit.ly/3bH6crb

Αποστολή στο inbox της σελίδας Mylos Club Thessaloniki  στο fb με το όνομά σας, τηλέφωνο και αριθμό ατόμων.

  • Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 510081
  • Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό.
  • Η συναυλία πραγματοποιείται κάτω από τα μέτρα προστασίας που εχει αναγγείλει το υπουργείο.
  • H τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας αποτελεί μέριμνα όλων μας. Ο χώρος υποδέχεται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές .
  • Το κοινό συστήνεται να  χρησιμοποιεί αντισηπτικό διάλυμα κατά την είσοδο και έξοδό του από το χώρο της εκδήλωσης καθώς και να τηρεί αποστάσεις 1,5 μέτρου στις ουρές των εκδοτηρίων όσο και των bar.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον κάτοχο του εισιτηρίου είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, στα κυλικεία και στους χώρους υγιεινής, καθώς και κατά την έξοδο από το χώρο

H Ελένη Τσαλιγοπούλου @Μύλος open air

$
0
0

H Ελένη Τσαλιγοπούλου συναντά στη σκηνή τρεις εξαιρετικούς μουσικούς για να μας παρασύρει σε μια δροσερή, καλοκαιρινή συναυλία γεμάτη πασίγνωστα, αγαπημένα τραγούδια!

Τραγούδια πολύτιμα που αποτελούν τη μουσική μας περιουσία, τραγούδια λαϊκά , ρεμπέτικα και παραδοσιακά, τραγούδια στεριανά αλλά και θαλασσινά, τραγούδια σπουδαίων συνθετών μας, κλασσικά και νεότερα αλλά και οι μεγάλες επιτυχίες της Ελένης, όλα μπερδεύονται γλυκά σε μία συναρπαστική παράσταση που θα μας ταξιδέψει και θα μας διασκεδάσει, σε πείσμα των καιρών!

Ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στις κιθάρες και το μπαγλαμά, ο Άκης Κατσουπάκης στο πιάνο και ο Άγης Παπαπαναγιώτουστο μπουζούκι και την κιθάρα, τρεις σπουδαίοι, δεξιοτέχνες μουσικοί, δημιουργούν μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου ένα πανέμορφο μουσικό τοπίο, προσφέροντας μία διαφορετική, φρέσκια ακρόαση σε τραγούδιαπάντα αγαπημένα και πάντα ευπρόσδεκτα.

Μία παράσταση που όχι μόνο αναδεικνύει την αισθαντικότητα, τη δύναμη και το πάθος της Τσαλιγοπούλου ως ερμηνεύτριας αλλά και την ικανότητα των ίδιων των τραγουδιών να μας εμπνέουν, να μας παρηγορούν, να καταργούν τις επιβεβλημένες αποστάσεις και να μας συνδέουν όλους μαζί κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό!

Συντελεστές:

Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: κιθάρες, μπαγλαμάς

Άκης Κατσουπάκης: πιάνο, πλήκτρα

Άγης Παπαπαναγιώτου: μπουζούκι, κιθάρες, φωνή

 

Τάκης Σπυρόπουλος: ηχοληψία

Τάσος Βρεττός: φωτογραφίες

Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: artwork

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μύλος open air (Βαβυλωνία)

Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία

Ώρα προσέλευσης: 20:30

Ώρα έναρξης 21:30

Ταμείο: 14€, Προπώληση: 12€

Σημεία Προπώλησης

– Σάρωθρον, Cafe bar (Κατούνη 17,Λαδάδικα)

– Ηλιοτρόπιο, Cafe bar (πλατεία Ναυαρίνου 14)

– Διώροφον, Cafe bar (Κερασούντος 81, Καλαμαριά)

– Παπασωτηρίου, ζαχαροπλαστείο, (Αντώνη Τρίτση 100, Εύοσμος)

-Ελιά Λεμόνι” (Μ. Μπότσαρη 19)

– Calderon coffee and more (Επταπυργίου 82, Συκιές, τηλ. 2313039993 )

 

Αποστολή στο inbox της σελίδας Mylos Club Thessaloniki  στο fb με το όνομά σας, τηλέφωνο και αριθμό ατόμων.

  • Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 510081
  • Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό.
  • Η συναυλία πραγματοποιείται κάτω από τα μέτρα προστασίας που εχει αναγγείλει το υπουργείο.
  • H τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας αποτελεί μέριμνα όλων μας. Ο χώρος υποδέχεται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές .
  • Το κοινό συστήνεται να  χρησιμοποιεί αντισηπτικό διάλυμα κατά την είσοδο και έξοδό του από το χώρο της εκδήλωσης καθώς και να τηρεί αποστάσεις 1,5 μέτρου στις ουρές των εκδοτηρίων όσο και των bar.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον κάτοχο του εισιτηρίου είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, στα κυλικεία και στους χώρους υγιεινής, καθώς και κατά την έξοδο από το χώρο

Διαδραστικό project “Ο τοίχος που χάνεται” στη Θεσσαλονίκη

$
0
0

 

Ένας τοίχος από πλεξιγκλάς σκελετό στον οποίο θα τοποθετηθούν 6.000 ξύλινα τουβλάκια με αποφθέγματα, πρόκειται να στηθεί 25-26-27 Σεπτεμβρίου στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, (Παρασκευή και Σάββατο 10.00 με 22.00 και Κυριακή 11.00 με 19.00), ενώ παράλληλες δράσεις με κοινή βάση τα ρητά, θα αποτελέσουν το διαδραστικό project με γενικό τίτλο “Ο τοίχος που χάνεται”.

Η διαδραστική εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα της Maria Yablonina, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου που διηύθυνε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Werner Sobek, έπειτα από πρωτοβουλία του Goethe-Insitut της Μόσχας το 2012. Με αφορμή τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες το προσεχές διάστημα. Σε μια περίοδο κατά την οποία τα κλειστά σύνορα και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δημιουργούν ένα αίσθημα απομόνωσης, «Ο τοίχος που χάνεται» γίνεται μια ευκαιρία για τους πολίτες της Ευρώπης να μοιραστούν και να ανταλλάξουν ιδέες για το μέλλον μιας ενωμένης ηπείρου.

Αποφθέγματα που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό υψηλό και σύγχρονο ποπ πολιτισμό, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τον χειμώνα του 2020, είναι χαραγμένα πάνω στα ξύλινα τουβλάκια που στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στο πλέγμα του τοίχου δημιουργώντας θεαματικά γλυπτά. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να «παίξει» με τα τουβλάκια και φεύγοντας να πάρει μαζί του όποιο ρητό του αρέσει περισσότερο. Στο τέλος, θα μείνει μόνο το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς, στο οποίο βρίσκονταν τα τουβλάκια με τις ρήσεις και έτσι ο τοίχος θα έχει χαθεί.

Το πρόγραμμα «Ο τοίχος που χάνεται» είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut, που χρηματοδοτείται από ειδικά κονδύλια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020 και υποστηρίζεται από το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

 

Παράλληλες Δράσεις

25,26 Σεπτεμβρίου 2020

10:00 – 22:00

27 Σεπτεμβρίου 2020

11.00 – 19.00

 

Phrases / Εξερευνώντας και μεταλλάσσοντας τη μουσικότητα της φωνής

Η γλώσσα, το νόημα, η χώρα και ο χρόνος προέλευσης των κειμένων που φέρουν τόσα πολλά ιστορικά και φιλοσοφικά ίχνη, επανεξετάζονται και επανακατηγοριοποιούνται με βάση τα ηχητικά τους χαρακτηριστικά, παραθέτοντας διαφορετικές οπτικές και εναλλακτικές ερμηνείες. Με αφετηρία τις ηχογραφήσεις διαχρονικών φράσεων, την επεξεργασία αυτών και τον εμπλουτισμό τους με διάφορες άλλες ηχητικές πηγές δημιουργείται μια χωρική-ηχητική εγκατάσταση, προσθέτοντας μία ακόμα διάσταση στην αλληλεπίδραση κοινού – τοίχου, υπό τη γενική επιμέλεια των Eventless Plot.

 

Οι Eventless Plot συνθέτουν σύγχρονη και ηλεκτροακουστική μουσική τα τελευταία 20 χρόνια. Χρησιμοποιούν συμβατικά ή μη φυσικά όργανα, διάφορες αναλογικές πηγές, αντικείμενα και μικρόφωνα καθώς και τα δικά τους ψηφιακά προγράμματα (Max/MSP). Η δουλειά τους αποτυπώνεται σε live performances, ηχητικές εγκαταστάσεις και κυκλοφορίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

www.eventlessplot.com

 

Σύνθεση & Ηχογράφηση

Βασίλης Λιόλιος – μαγνητοταινία, αντικείμενα, analog modular synth

Άρης Γκιάτας – πιάνο

Γιάννης Τσιρίκογλου – electronics Max/MSP (επεξεργασία φωνών)

Φωνές: Andrius Arutiunian, Marie Guilleray, Marianna Maruyama, Βασίλης Λιόλιος, Σοφία Σιδηροπούλου

 

 

27 Σεπτεμβρίου 2020

11:00 – 19:00

Such a relief, to have a language with the right words in it!

(“Τόση ανακούφιση, να έχεις μια γλώσσα με τις σωστές λέξεις!”)

Ο τίτλος της δράσης αποτελεί απόσπασμα από το μυθιστόρημα Native Tongue της συγγραφέως επιστημονικής φαντασίας και γλωσσολόγου Suzette Haden Elgin και μας προτρέπει  να αναλογιστούμε τον δυνητικά ενωτικό/διχαστικό ρόλο της γλώσσας.

Με βάση αυτή την ιδέα, ο άδειος πλέον σκελετός του τοίχου θα παραμείνει στο χώρο του λιμανιού την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 για να αποτυπώσουμε λέξεις που έχουμε και λέξεις που χρειαζόμαστε με γνώμονα μία ενωμένη πολυπολιτισμική κοινωνία. Οι επισκέπτες του λιμανιού θα μπορούν να καθίσουν σε τραπέζια διαλόγου και δημιουργίας, στημένα περιμετρικά του τοίχου, να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν εφήμερα συλλογικά μωσαϊκά με λέξεις και εικόνες, τα οποία θα μεταφέρουν στον τοίχο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία της Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια-συντονισμός: Βίκη Ζιώγα

 

Η Βίκη Ζιώγα ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η πρακτική της κινείται στα όρια της τέχνης και της παιδαγωγικής, δημιουργώντας πλαίσια για συλλογικές εξερευνήσεις. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Education in Art του Piet Zwart Institute, Rotterdam (2018). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ιδέες για την μεταμόρφωση της ακρόασης και των κοινωνικών όρων ακουστότητας, καθώς και σε ριζοσπαστικές μορφές οργάνωσης της μάθησης και δημιουργίας.

www.vikizioga.com

 

Σημείωση:

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις οδηγίες τήρησης της δημόσιας ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών.

Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα: Άρχισαν οι πρόβες στο ΚΘΒΕ

$
0
0

 Μια απαρηγόρητη Μαρκησία, που έχασε τον άντρα της έναν μήνα μόλις μετά τον γάμο τους. Η Λιζέτ, η πονηρή της υπηρέτρια. Ο εγκαταλελειμμένος απ’ την ερωμένη του Ιππότης. Ο Λουμπέν, ο αφελής υπηρέτης του. Ένας ερωτευμένος Κόμης που διεκδικεί την Μαρκησία ενώσω ο λογοτεχνικός της σύμβουλος, σταχυολογεί ψυχαγωγικά αναγνώσματα για να απαλύνουν τη μοναξιά της.

Η επιμονή της Λιζέτ να φέρει κοντά την κυρία με τον Ιππότη προκειμένου να μην χάσει η ίδια τον Λουμπέν που αγαπά, θέτει σε κίνηση έναν ολόκληρο μηχανισμό από δηλώσεις, υπεκφυγές, ανατροπές, παρεξηγήσεις, αποπλανήσεις… και τελικά οδηγεί στην έκπληξη του έρωτα.

«Γιατί, τί είναι ο έρωτας, αν όχι μια έκπληξη που ταράζει την ύπαρξή μας, μια συνάντηση με τον εαυτό μας μέσα στα μάτια του άλλου; Και σε τι περιπέτειες μας βάζει η συνειδητοποίηση ότι η συνάντηση αυτή είναι ικανή να μας οδηγήσει στην απώλεια της εικόνας που χτίζουμε για τον εαυτό μας»;

Όσο για τα λεκτικά παιχνίδια κατέχουν ρόλο κεντρικό επί σκηνής: «Χάνετε μια αγαπητικιά; Βρείτε μίαν άλλη»! Οι πρόβες για τη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ, «Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα», σε μετάφραση- σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, που αναμένεται το Νοέμβριο στο Βασιλικό Θέατρο σε πανελλήνια πρώτη, έχουν ξεκινήσει.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος και διανοούμενος, επιστρέφει στη γενέτειρα Θεσσαλονίκη και στο Κ.Θ.Β.Ε με ένα έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πέμπτη φορά που ο ίδιος σκηνοθετεί έργο του Μαριβώ, έναν συγγραφέα που γνωρίζει καλά κι αγαπά ιδιαίτερα.

Πιερ Καρλέ ντε Σαμπλαίν ντε Μαριβώ

Ο μέγας «ζωγράφος του έρωτα» και σύμφωνα με τους μελετητές του ο «ιδανικός ζωγράφος της γέννησης του έρωτα», ο Μαριβώ (1688-1763), μεγαλουργεί απεικονίζοντας τους ήρωές του να κατακτώνται απ’ τα βέλη του φτερωτού θεού.

Σκιαγραφεί χαρακτήρες που ακριβώς όπως κι ο ίδιος, αναζητούν με πάθος την ειλικρίνεια: επιθυμούν να δουν με καθαρότητα στα μύχια της ψυχής τους, όπως επιδιώκουν και να κυριεύσουν την καρδιά του αγαπώμενου προσώπου.

Ο ίδιος εξομολογείται πως, παραμόνευε, προσπαθώντας να διεισδύσει στην ανθρώπινη καρδιά, σε όλα τα μυστικά κι ανομολόγητα μέρη, που ο έρωτας κρύβεται όταν διστάζει ν’ αποκαλυφθεί : «στα έργα μου, άλλοτε πρόκειται για έναν έρωτα που αγνοούν οι δύο εραστές, άλλοτε για αυτόν που νοιώθουν μα επιθυμούν να αποκρύψουν ο ένας απ’ τον άλλο, άλλοτε πρόκειται για έναν εύθραυστο, ντροπαλό έρωτα που δεν τολμά να φανερωθεί, ύστερα  για έναν έρωτα αβέβαιο κι ενδεχομένως ακόμη απροσδιόριστο, που μόλις γεννιέται, για να το πούμε έτσι, τον οποίο (οι ήρωες) αντιλαμβάνονται χωρίς ωστόσο να είναι σίγουροι, και τον κατασκοπεύουν, τον παρακολουθούν ενδοσκοπώντας, πριν να τον αφήσουν να αναδυθεί».

 

Οι θεατές στη «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «χρωστάμε την καρδιά μας σε όσους μας προσφέρουν τη δική τους ή μονάχα σ’ αυτούς που την κατακτούν»;

 

Με τον εκλεπτυσμένο τρόπο γραφής του, ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας του Διαφωτισμού, αναδεικνύει με κωμικότητα τα πάθη των ανθρώπων, εισχωρεί στις λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων και θέτει σωρεία προβληματισμών για την κοινωνία της εποχής του.

Λίγα λόγια για το έργο :

Η ζωή της Μαρκησίας, μετά τον θάνατο του άντρα της, είναι ένας στεναγμός. Η ζωή του Ιππότη που τον απαρνήθηκε η αγαπημένη του, έχει γίνει αβάσταχτη. Η αμοιβαία έλξη που θα νοιώσουν, από την πρώτη κιόλας συνάντηση, θα φέρει μια αναπάντεχη ανατροπή στις ζωές τους.  Ένα συναίσθημα που θα το φοβηθούν και θα το ονομάσουν φιλία αλλά που πολύ γρήγορα θα ξεφύγει από τον έλεγχό τους και θα μετουσιωθεί σε έρωτα.  Δίπλα τους, οι δύο υπηρέτες, μέσα από παιχνίδια ίντριγκας αλλά και με μεγάλη δόση αφέλειας, εξελίσσουν τη δράση, βραχυκυκλώνοντάς την, και προκαλούν το γέλιο με τον αυθορμητισμό τους, την ελαφρότητα αλλά και την ευελιξία που τους επιτρέπει η θέση τους.

 

Η «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα», παίχτηκε στην Κομεντί – Φρανσαίζ το 1727 κι έχει αρκετές ομοιότητες με την Έκπληξη του έρωτα που έγραψε ο συγγραφέας το 1722.  Πρόκειται για μια αισθηματική κωμωδία που οι ήρωές της, παγιδευμένοι στις συμβάσεις και τους θεσμούς της εποχής τους, γίνονται έρμαια της γλώσσας που με τόση χάρη αρθρώνουν, χάνουν την ειλικρίνειά τους και μπλέκουν σε έναν «αναποφάσιστο» έρωτα που ακροβατεί ανάμεσα στο πάθος και την ευπρέπεια και τελικά αποδεικνύεται ανίκητος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μετάφραση– σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Σκηνικά– Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

 

Δραματουργία– Μουσική επιμέλεια– Συνεργάτης σκηνοθέτης: Νικολέτα Φιλόσογλου

Επιμέλεια κίνησης: Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μαρία Ιακώβου

Βοηθός Σκηνογράφου– ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη

Οργάνωση Παραγωγής: Μαρίνα Χατζηϊωάννου- Αθανασία Ανδρώνη

Οδηγός σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης

 

ΠΑΙΖΟΥΝ (αλφαβητικά):

Γιώργος Καύκας: Ιππότης

Γιώργος Κολοβός : Λουμπέν

Ζωή Μυλωνά: Λιζέτ

Θέμης Πάνου: Ορτένσιος

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: Μαρκησία

Ταξιάρχης Χάνος: Κόμης

Το οικογενειακό κειμήλιο που γεμίζει αισιοδοξία την Μαρία Καβογιάννη

$
0
0

 Η Μαρία Καβογιάννη μίλησε στην έντυπη έκδοση της Vogue και στην Χριστίνα Πολίτη για το ρολόι-οικογενειακό κειμήλιο με τη ρομαντική μπαλαρίνα  που συμβολίζει την αξία των εμπειριών που φέρνει ο χρόνος. Και την γεμίζει αισιοδοξία.

«Αυτό το ρολόι με την μπαλαρίνα βρισκόταν στο κομοδίνο της μητέρας μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είναι παμπάλαιο. Υπήρχε στο σπίτι μας πριν γεννηθούμε εγώ και τα αδέλφια μου. Επειδή του είχα αδυναμία, το διατήρησα σαν καινούργιο. Στα παιδικά μου μάτια, η μπαλαρίνα φάνταζε πρωτότυπη και μου δημιουργούσε διάφορες εικόνες. Τη χάζευα εντυπωσιασμένη όταν βάζαμε ξυπνητήρι και αυτή χόρευε. Ασχολούμουν αμέτρητες ώρες μαζί της. Ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι, αν και δεν ήταν και τόσο παιδικό. Συχνά προβληματιζόμουν με το γεγονός ότι δεν μπορούσε να ζήσει ελεύθερη, κλεισμένη καθώς ήταν στο γυάλινο κλουβί της. Επειδή είχα ανέκαθεν μέσα μου έντονο το αίσθημα της ελευθερίας, την ένιωθα εγκλωβισμένη. Όμως ηρεμούσα, γιατί έδειχνε ευτυχισμένη στο δικό της χώρο, έτσι όπως περιστρεφόταν με τη μουσική. Χαρούμενη στην καραντίνα της! Αφήστε που ο χρόνος δεν την άγγιζε.

»Η μπαλαρίνα παραμένει ίδια μέχρι σήμερα. Ακόμα και ο ήχος της μουσικής δεν έχει αλλάξει. Αυτό είναι το αισιόδοξο: έχει νικήσει τον χρόνο. Προσωπικά, ο χρόνος δεν με τρομάζει. Έχω συμφιλιωθεί μαζί του. Μου έχει φερθεί καλά και, όσο περνάει, τόσο περισσότερη αισιοδοξία, σοφία και ανεκτίμητης αξίας εμπειρία μου προσφέρει. Είναι ωραίο που αποκτούμε καινούργιες εικόνες, νέους φίλους, συνεχίζουμε να κάνουμε όνειρα. Με φοβίζει μόνο η φυσική φθορά, το να μην μπορώ να κάνω πράγματα που έκανα νεότερη.

»Μικρή είχα μανία με τα κουρδιστά παιχνίδια. Τα πρόσεχα πολύ, δεν έσπαγα τίποτα. Έπαιζα βέβαια και με τις κούκλες μου. Έστηνα ολόκληρες παραστάσεις με ευρηματικά σενάρια. Είχα φτιάξει μια δική μου “γειτονιά”, έναν πολύ δικό μου κόσμο, που τον κρατούσα κρυφό, δεν ήθελα να τον μοιραστώ. Ήμουν, βλέπετε, ντροπαλή. Είχα λίγους καλούς φίλους από τη γειτονιά και το σχολείο, αλλά δεν ήμουν ιδιαίτερα κοινωνικό παιδί. Έτσι η φαντασία μου οργίαζε. Αργότερα, με τις παρέες μου αναπαριστούσαμε έργα που βλέπαμε στον κινηματογράφο. Το αγαπημένο μου ήταν και το πρώτο που είδα στη ζωή μου: Ο υπέροχος κόσμος των αδελφών Γκριμ. Μου άρεσαν πολύ και τα μιούζικαλ που βλέπαμε στο Σινέραμα, όπως το Ωραία μου Κυρία, που στη συνέχεια τα έπαιζα σε δικές μου διασκευές. Τότε δεν μου περνούσε από το μυαλό να γίνω ηθοποιός. Αρκούμουν να πρωταγωνιστώ στις φανταστικές ιστορίες μου. Μέχρι και παραμύθια με χιόνια και καταφύγια όπου κρυβόμασταν για να προστατευτούμε από καταστροφές έφτιαχνα πριν κοιμηθώ. Έτσι με “νανούριζα”.

»Ένα τέτοιο σκοτεινό παραμύθι ζούμε και τώρα, όμως εγώ, ανέκαθεν αισιόδοξη, θα του έδινα καλό τέλος. Τα βλέπω όλα μέσα από ένα θετικό πρίσμα. Στην απομόνωση που ζήσαμε για αρκετό διάστημα, μην έχοντας επαφή με τον κόσμο, καταλάβαμε πόση αξία έχουν η επικοινωνία, η συντροφιά, η υγεία, η χαρά. Και πόσο εύκολα τα προσπερνούσαμε στο παρελθόν. Αλλά επιστρέψαμε σιγά σιγά στην κανονικότητα πιο σοφοί, πιο σκεπτόμενοι, πιο δημιουργικοί. Θα τα καταφέρουμε καλύτερα, είμαι σίγουρη. Και επειδή η ζωή είναι ένα παραμύθι που γράφουμε οι ίδιοι, νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπαμε τα πράγματα και να βιώνουμε τα πάντα ουσιαστικά. Προσωπικά είμαι τυχερή, γιατί έχω το Πήλιο ως καταφύγιο, όπου καθημερινά αντικρίζω τον πλούτο της χώρας μας. Όλους αυτούς τους μήνες, λοιπόν, παρατηρούσα τη φύση να αλλάζει – ήταν μια μαγεία.

»Τώρα επέστρεψα, όπως όλοι μας, και ξεκινήσαμε πρόβες στο Παλλάς για το Τρίτο Στεφάνι, ένα αισιόδοξο έργο που το σκηνοθετεί με μεράκι ο Κωσταντίνος Μαρκουλάκης. Συμμετέχουν ταλαντούχα παιδιά και μ’ αρέσει που θα συνεργαστώ με νέους ηθοποιούς. Προγραμματίζουμε το ανέβασμα για τον Οκτώβριο. Το θέατρο θα λειτουργήσει ξανά και θα προσφέρει στον κόσμο χαρά, αισιοδοξία, συγκίνηση… Το έχουμε όλοι ανάγκη. Η τέχνη πάντα νικάει τον φόβο, γιατί η ψυχή των ανθρώπων είναι καθαρή. Και, όταν είμαστε καλά μέσα μας, αυτό καθρεφτίζεται στην εμφάνισή μας. Όταν έχεις ωραία ψυχή, είσαι όμορφος. Δεν χρειάζεσαι επεμβάσεις και παρεμβάσεις.

»Σε ό,τι με αφορά, εύχομαι να μοιάσω στην μπαλαρινούλα μου, ώστε να μπορώ κι εγώ να “χορεύω” ακατάπαυστα μετά από χρόνια. Είναι τόσο απρόβλεπτη η ζωή, που προτιμώ να αφήνω τα πράγματα στην τύχη τους. Δεν κάνω σχέδια. Ονειρεύομαι και αφήνομαι, γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί κάτι που δεν το έχω καν φανταστεί. Και θέλω η μπαλαρίνα μου να συνεχίσει να χορεύει με την ίδια χαρά όσο περνούν τα χρόνια, στα χέρια της κόρης μου πλέον».

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2020 της Vogue Greece.

O αέναος χορός: Το οικογενειακό κειμήλιο που γεμίζει αισιοδοξία τη Μαρία Καβογιάννη


Η ζωή λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά

$
0
0

Λίγες ημέρες πριν γιορτάσαμε τα γενέθλια του αγαπημένου μου στις 7.30 το απόγευμα στο Athénée. Μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού βέβαια λόγω αποστάσεων. Όταν πήρα τηλέφωνο τα θρυλικά νυχτοπούλια φίλους του, να τα καλέσω τόσο νωρίς για δείπνο μου είπαν αμέσως “ναι”. Και όχι μόνο δέχτηκαν με χαρά αλλά ήρθαν και στην ώρα τους. Αισίως αποχωρήσαμε στις 12 παρά λες και ήταν χαράματα. Την επομένη το πρωί ξυπνήσαμε για το σχολείο και τις δουλειές μας σε μεγάλη φόρμα.

Έχοντας βάλει στη ζωή μου τη γιόγκα και διάφορα άλλα που αρχίζει και εκτιμάει ο άνθρωπος από μία ηλικία και μετά, αυτό το καθολικό “νωρίς” με βόλεψε γιατί όλοι κάνουν το πρόγραμμα των ονείρων μου. Θυμάμαι τι εντύπωση μου έκαναν φίλοι στο εξωτερικό που έτρωγαν για βράδυ στις 7 μ.μ. και κοιμόντουσαν νωρίς. Μέχρι τώρα τόσο νωρίς ύπνο είχα καταφέρει να κάνω μόνο εξοντωμένη από τις πρωινές εκπομπές. Και ένιωθα την ώρα που κοιμόμουν πως έχανα τη μισή μου ζωή. Τώρα που ο Covid 19 έφερε μία νέα τάξη πραγμάτων στα νυχτοπούλια, έπεσε και με τη μόδα της “ημέρας”. Όλα τα ωραία πράγματα γίνονται πια την ημέρα. Ίσως ήταν ένας βίαιος τρόπος να το συνηθίσουμε. Όχι άλλο βάρβαρο πρόγραμμα νυχτερινής διασκέδασης που σε ήθελε off την επόμενη ημέρα.

Επίσης δεν θα χρειάζεται να λέμε ψέματα στο διαιτολόγο που μας ζητάει τόσα χρόνια επίμονα το τελευταίο γεύμα να είναι πριν τις 9. Μια άλλη απόλαυση του νωρίς είναι το πρωινό με φίλες. Breakfast is the new lunch. Αυγά μπένεντικτ και όλη η ημέρα μπροστά σου. Tώρα που γράφω αυτές τις σκέψεις βλέπω δεξιά πάνω στο λάπτοπ 23.21. Η ώρα της Σταχτοπούτας πλησιάζει. Όχι μόνο για μένα αλλά για όλους. Τέλειο timing με τον γιο μου στο Λονδίνο, όπου τα πάντα κατεβάζουν ρολά στις 10 μ.μ., με τη διαφορά της ώρας. Μαζί με μία αντιοξειδωτική μελατονίνη ο βραδινός ύπνος γίνεται η απόλυτη κούρα ομορφιάς και αναζωογόνησης. Kάτι ξέρουν οι κότες!

Είμαι περίεργη να δω αν θα επανέλθουμε στις βαμπίρ συνήθειες που είχαμε σαν λαός όταν όλα αυτά τελειώσουν. Πόσες φορές δεν έχω παρακαλέσει μέσα μου τα θέατρα ή τα νυχτερινά μαγαζιά να ξεκινούσαν πιο νωρίς. Η απάντηση ήταν πως δεν γίνεται γιατί ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται. Ήρθε η πανδημία και έγιναν όλα. Και η ζωή μπήκε σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, όπου το happy hour αντικατέστησε το after. Και αυτό που ζούμε τώρα, όλοι μαζί με υπομονή, είναι το σωστό πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Ας μας γίνουν μάθημα οι καλές συνήθειες.

Η συνέπεια, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο μας, απλά και μόνο φορώντας τη μάσκα μας εκεί που πρέπει, η καθαριότητα και οι σωστές αποστάσεις. Η ζωή της σαρδελοποίησης τελείωσε όπως την ξέραμε. Ακόμα και στις πλαζ. Είναι σουρεαλιστικό, αλλά ποτέ δεν περίμενα να αναπνέω πιο ελεύθερα σε χώρους την εποχή που επιβάλλεται η μάσκα. Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά θα επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, εύχομαι πιο σοφοί από ποτέ.

Περισσότερα στη Vogue

Politicult: Η ζωή λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά

Παράταση έκθεσης «Luchezar Boyadjiev. Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019»

$
0
0

Έως τις 25 Οκτωβρίου 2020 θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) την έκθεση με τίτλο «Luchezar Boyadjiev. Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019», ανακαλύπτοντας μέσα από 500 και πλέον έργα όλων των εικαστικών μέσων -ζωγραφική, σχέδιο, κατασκευές, εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς- την πολυσχιδή και ποικιλόμορφη καλλιτεχνική πορεία 30 χρόνων του Βούλγαρου εικαστικού Λουτσεζάρ Μπογιατζίεφ (Luchezar Boyadjiev), στην πρώτη ατομική και αναδρομική έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα. Επίσης, ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 12:00, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, ή στο reception.contemporary@momus.gr), Η  χρήση μάσκας από τους συμμετέχοντες είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια παραμονής τους στον χώρο.

Ο Λουτσεζάρ Μπογιατζίεφ είναι ένας από τους πιο γνωστούς και εξέχοντες καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και μένουν στη Βουλγαρία. Πρόκειται για καλλιτέχνη με εκτεταμένη διεθνή πρακτική, μια δημόσια φιγούρα με ξεκάθαρη κριτική στάση απέναντι στην τοπική (βαλκανική) και τη διεθνή εικαστική σκηνή, ενώ τα έργα του αποτελούν μέρος μουσειακών, εταιρικών και ιδιωτικών συλλογών σε όλο τον κόσμο. Ως καλλιτέχνης, επιμελητής, ομιλητής, θεωρητικός και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης της Σόφιας συνέβαλε στην εδραίωση νέων προσδιορισμών της τέχνης και της πρακτικής της, σε καινοτόμες συζητήσεις και στη χειραφέτηση της νέας γενιάς καλλιτεχνών στη χώρα του.

Μεταξύ των έργων που εκτίθενται βρίσκονται και έργα από διάφορες συλλογές, καθώς και κάποια πρώιμα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα στις χαοτικές στιγμές της ευφορίας και της ελπίδας για αλλαγή, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν και σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, που τώρα πια έχουν μια αύρα ιστορικότητας, όπως η Beyond Belief: Contemporary Art from East Central Europe (1995-97) στο MCA στο Σικάγο και στην ICA στη Φιλαδέλφεια, η After the Wall: Art and Culture in PostCommunist Europe (1999-2000) στο Moderna Museet της Στοκχόλμης, στο Hamburger Bahnhof του Βερολίνου και στο Ludwig Museum της Βουδαπέστης και η Blood & Honey / Futures in the Balkans (2003) στη Βιέννη, ανάμεσα σε πολλές άλλες εκθέσεις που σηματοδότησαν ιστορικά γεγονότα και στάδια στην αναγνώριση του Άλλου στην τέχνη. Στο πέρασμα των χρόνων ο καλλιτέχνης συμμετείχε σε πολλές μπιενάλε, ομαδικές εκθέσεις, συνέδρια και προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών, από το Σάο Πάολο και την Κουανγκτσόου έως τη Σάντα Φε και τη Σιγκαπούρη, καθώς και σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Οι επιμελητές της έκθεσης Iara Boubnova, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Σόφιας και ο Θοδωρής Μάρκογλου, επιμελητής και ιστορικός τέχνης στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αναφέρουν στο επιμελητικό τους κείμενο για τον  Λουτσεζάρ Μπογιατζίεφ:  «(…) Το έργο του αντιπροσωπεύει μια έντονη, χιουμοριστική, ενημερωμένη και κριτική εικαστική μελέτη του παρόντος, του κόσμου των εικόνων και των πολλαπλών συνδέσεων τους, τις οποίες ο καλλιτέχνης επαναξιολογεί και ξαναχτίζει. Το έργο του βασίζεται σε εκτεταμένη γνώση της βουλγάρικης και της παγκόσμιας ιστορίας, κουλτούρας και τέχνης καθώς και σύγχρονων ενδιαφερόντων του για τον μοντερνισμό, την μετα-αποικιακή πραγματικότητα και την οικολογική ενασχόληση. Ο καλλιτέχνης παίρνει θέση στην αναδιοργάνωση των κοινωνικών, ιδεολογικών και θρησκευτικών ιεραρχιών εξουσίας, στις αλλαγές στις αξίες, στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου, παγκόσμιων και τοπικών περιοχών και στην εξερεύνηση των διασταυρώσεων του καπιταλισμού με τη δημοκρατία, τον καταναλωτισμό και τα νέα μοτίβα του τρόπου ζωής μας. Τα έργα του συγχωνεύουν στοιχεία του παρελθόντος και του μέλλοντος μέσα στο παρόν. (..) Ο Boyadjiev είναι ένας από τους πρώτους στη γενιά του καλλιτέχνες που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης τέχνης στη Βουλγαρία μετά τα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Με υπόβαθρο στην ιστορία της τέχνης και στη θεωρία, δημιουργεί τέχνη που αψηφά τόσο τις καθιερωμένες τάσεις όσο και τις κοινωνικές συνθήκες της χώρας του – στο έργο του άλλωστε ολόκληρη η αβεβαιότητα του σοσιαλιστικού παρελθόντος τοποθετείται σε σχέση με τις διεθνείς αλλαγές.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μέρος μεγαλύτερου προγράμματος του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε σχέση με τα Βαλκάνια, τους καλλιτέχνες και το περιεχόμενο τους.

 

 

 

 

 

 

 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

54636, Θεσσαλονίκη

email: info.contemporary@momus.gr

Τ: +30 2310 240002

fb @MOMusContemporary / #MOMusContemporary

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη:12:00-20:00

 

www.momus.gr / fb @MOMusMuseums / Instagram @momus_museums / #momus / Youtube MOMus Museum

Οι “Onirama”στο Μύλο open air Βαβυλωνία

$
0
0

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο Μύλο open air Βαβυλωνία υποδεχόμαστε τους ONIRAMA. Το πιο δυναμικό συγκρότημα με frontman τον εκρηκτικό Θοδωρή Μαραντίνη, θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη και με την ανεξάντλητη ενέργειά τους on stage θα ξεσηκώσουν το κοινό γιορτάζοντας όλοι μαζί 20 Χρόνια Χορό!

Τον Απρίλιο του 2020 κυκλοφόρησε το νέο τους κομμάτι με τίτλο «Αχ να σε ξέχναγα» το οποίο ραδιοφωνικά γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία.

Μύλος open air (Βαβυλωνία)

Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία

Ώρα προσέλευσης: 20:00

Ώρα έναρξης 21:00

Ταμείο: 14€, Προπώληση: 12€

Σημεία Προπώλησης

– Σάρωθρον, Cafe bar (Κατούνη 17,Λαδάδικα)

– Ηλιοτρόπιο, Cafe bar (πλατεία Ναυαρίνου 14)

– Διώροφον, Cafe bar (Κερασούντος 81, Καλαμαριά)

– Παπασωτηρίου, ζαχαροπλαστείο, (Αντώνη Τρίτση 100, Εύοσμος)

-Ελιά Λεμόνι” (Μ. Μπότσαρη 19)

– Calderon coffee and more (Επταπυργίου 82, Συκιές, τηλ. 2313039993 )

Αποστολή στο inbox της σελίδας Mylos Club Thessaloniki  στο fb με το όνομά σας, τηλέφωνο και αριθμό ατόμων.

  • Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 510081
  • Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό.
  • Η συναυλία πραγματοποιείται κάτω από τα μέτρα προστασίας που εχει αναγγείλει το υπουργείο.
  • H τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας αποτελεί μέριμνα όλων μας. Ο χώρος υποδέχεται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές .
  • Το κοινό συστήνεται να  χρησιμοποιεί αντισηπτικό διάλυμα κατά την είσοδο και έξοδό του από το χώρο της εκδήλωσης καθώς και να τηρεί αποστάσεις 1,5 μέτρου στις ουρές των εκδοτηρίων όσο και των bar.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον κάτοχο του εισιτηρίου είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, στα κυλικεία και στους χώρους υγιεινής, καθώς και κατά την έξοδο από το χώρο

 

Στον γευστικό παράδεισο του Βασίλη Καλλίδη

$
0
0

O Βασίλης Καλλίδης είναι ένας σεφ 3D. Μεγαλουργεί όπου πάει και ρουφάει πληροφορίες τις οποίες αναμεταδίδει μοναδικά σε κάθε ταξίδι ή βόλτα του.Αυτές τις ημέρες που κάνει ακόμα καλοκαίρι, έχει στήσει ένα τρομερό pop up restaurant του Pink Flamingo του στο ξενοδοχείο Somewhere στη Βουλιαγμένη. Ηighlight το lobster-chicken bar,εμπνευσμένο από τα ξιπασμένα βράδια των 90ς.
Τις Κυριακές τα μεσημέρια οργανώνει και εξαιρετικό brunch. O Bασίλης που έχει αδυνατίσει εντυπωσιακά επειδή είχε οργώσει την Αθήνα στο περπάτημα την εποχή της καραντίνας έχει ήδη σχέδια για τηλεόραση και συνεργασίες με μεγάλα ξενοδοχεία. Επίσης θα κάνει την καλύτερη ταξιδιωτική εκπομπή γιατί έχει ένστικτο, αμεσότητα και ένα θαυμαστά ανήσυχο πνεύμα.

Η ‘Αννα Βίσση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

$
0
0

Η αγαπημένη όλων ‘Αννα Βίσση μαζί με την υπέροχη μπάντα της που εδώ και 5 χρόνια αποτελούν τη πιο hot μουσική πρόταση με τις εμφανίσεις τους στο “Hotel Ερμού” στην Αθήνα, επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη.

Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που η Άννα φιλοξενείται στο “Barbarella live Party”

Το “Barbarella live party” μεταφέρεται στο πρώην “Stage Live” παίρνοντας μαζί τη ζεστή και μαγική του ατμόσφαιρα για να παρουσιάσει την Άννα Βίσση σε μία νέα παράσταση όπου όλοι οι φίλοι – θαυμαστές της θα έχουν την ευκαιρία και τη χαρά να απολαύσουν, να διασκεδάσουν και να εκτονωθούν με τις αμέτρητες επιτυχίες, της απόλυτης ερμηνεύτριας.

Η ασφάλεια όλων σας αποτελεί προτεραιότητα μας!

  • Θερμομέτρηση στην είσοδο με θερμικές κάμερες.
  • Καθημερινή απολύμανση όλων των επιφανειών και του αέρα με λάμπες UV.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας του προσωπικού.

Η Άννα Βίσση και η 13 μελής μπάντα της θα σας υποδέχονται  στο “Barbarella live party” από τις 17 Οκτωβρίου και για κάθε Σάββατο και Κυριακή!

Καλό χειμώνα σε όλους μας!

Barbarella Live Party  DIFFERENT PLACE SAME FEELING

26ης Οκτωβρίου 27

tel:2310227444

Πρεμιέρα, 17 Οκτωβρίου..

‘Ωρα Προσέλευσης : 19.00

info@barbarellalive.gr

https://www.barbarellalive.gr/

https://www.facebook.com/barbarellaliveparty/

https://www.instagram.com/barbarellaliveparty/

 

 

Viewing all 820 articles
Browse latest View live